home Allmänt 10 myter om bantning

10 myter om bantning

Myter om bantning

Behöver du gå ner i vikt och har planer på att börja banta? Innan du slutar helt med kvällsätande och ger dig på en helt fettfri kost så rekommenderar vi att du läser vad experterna har att säga om de här vanliga myterna om bantning!

Myt nummer 1: Kost som innehåller lite eller inget fett är bra för dig

Fakta: En fettsnål kost kan bidra till viktminskning, men man skall inte eliminera fett helt och hållet. Många tror att de behöver en fettsnål kost för att gå ner i vikt, men man bör faktiskt få en tredjedel av din kalorier från fett. Kroppen behöver fett för att få energi, reparera vävnad och transportera vitaminerna A, D, E och K runt i kroppen. En riktlinje är att kvinnor behöver 70 gram fett om dagen (95 g för män) med 30g som en lägsta nivå (40g för män).

Det finns ingen anledning att välja en helt fettfri kost. Försök istället att skära ned på mättat fett och istället välja omättade fetter, som finns i exempelvis olivolja och avokado.

Myt nummer 2: Snabb bantning eller fasta gör att du går ner i vikt.

Fakta: Detta kan vara sant på kort sikt, men i slutändan kan det faktiskt förhindra att man går ned i vikt. Att gå ned i vikt på lång sikt innebär att man behöver förbränna fett. Allt för snabba bantningsmetoder eller fasta gör inte bara att fett försvinner, utan även muskler och vävnad. Förlusten av muskler orsakar en minskning av mängden kalorier din kropp behöver varje dag. Detta innebär att din kropp behöver färre kalorier än det gjorde tidigare, vilket gör viktökning mer troligt om du slutar banta. Det är också därför motion rekommenderas i kombination med bantning, för att bygga muskler och underhålla din ämnesomsättning.

Myt nummer 3: Att äta sent på kvällen är onyttigt.

Fakta: Många bantningsmetoder föreskriver att man inte skall äta efter en viss tid på kvällen. De menar att kroppen lagrar mer fett eftersom energin inte används när man sover. En stor amerikans studie visar faktiskt på motsatsen. En grupp frivilliga personer åt en stor lunch i kombination med en litet kvällsmål under en testperiod, och en liten lunch och stora kvällsmål under ett andra testperiod. När man samtidigt mätte deras kaloriförbränning visade resultaten att stora kvällsmål inte alls ökade mängden fett deras kroppar lagrade. Det är inte när du äter som är viktigt, utan den totala mängden energi förbrukar under en 24-timmarsperiod.

Myt nummer 4: En långsam ämnesomsättning gör att man inte kan gå ned i vikt.

Fakta: Detta är en vanlig myt bland personer som har svårt för att gå ner i vikt. Studier har visat att ämnesomsättningen vid vila, dvs antalet kalorier som kroppen förbrukar när du inte rör dig, ökar när människor blir överviktiga. Med andra ord, ju större man är, desto fler kalorier man behöver för att hålla kroppen i gång och desto högre blir ämnesomsättningen. För att gå upp i vikt måste du helt enkelt äta fler kalorier än vad som förbrukas i kroppen. Tyvärr blir folk  alltmer stillasittande och bränner färre kalorier, och det är sannolikt  en avgörande faktor i att allt fler måste kämpa för att kontrollera sin vikt.

Myt nummer 5:  Onyttig mat gör att du går upp snabbt i vikt

Fakta: Tro det eller ej, men viktökning en långsam process. Du måste äta 7 000 kalorier extra för att producera ett kilo kroppsfett.

Om vågen visar att du har gått upp något kilo efter en måltid beror det till stor del på vätska. Många känner skuld och tror att de har förstört sin bantning om de äter fet mat. För långsiktig viktkontroll bör man balansera fet mat med hälsosam mat och fysisk aktivitet.

Myt nummer 6: Lättmjölk innehåller mindre kalcium än vanlig mjölk

Fakta: Lättmjölk innehåller faktiskt mer kalcium eftersom kalcium huvudsakligen finns i den vattniga delen av mjölken, inte den krämiga delen. Om du försöker gå ner i vikt och minska mängden fett du får i dig genom din kost, är lättmjöl det bästa valet eftersom den innehåller mindre fett och innehåller 10 mg mer kalcium per 200 ml än vanlig mjölk. Mellanmjölk är dock bäst för att upprätthålla en hälsosam livsstil om du inte bantar.

Myt nummer 7: Fettsnål mat hjälper dig att gå ner i vikt

Fakta: ”Låg fetthalt” eller ”fettfri” innebär inte nödvändigtvis lågt kaloriinnehåll. Kontrollera kaloriinnehållet i livsmedel, särskilt kakor, kex, chips, glass och färdigmat. Extra socker och förtjockningsmedel tillsätts ofta för att öka smak och konsistens, så det totala kaloriinnehållet är ofta bara aningen mindre än för standardprodukter. Dessutom är det viktigt att hålla koll på kvantiteten. Människor som äter produkter med låg fetthalt eller ”light”-produkter tenderar att använda dubbelt så mycket.

Myt nummer 8: Kolesterol är dåligt för dig

Fakta: Kolesterol är ett ämne som tillverkas främst i levern. Kolesterol kan vara dåligt eftersom den bildar avlagringar och täpper till artärerna. Tilltäppta artärer bidrar till hjärtsjukdomar. Men vi behöver alla en del kolesterol i blodet eftersom det används för att bygga celler och tillverka viktiga hormoner.

Myt nummer 9: Vegetarianer kan inte bygga muskler

Fakta: Vegetarianer kan vara lika muskulösa som köttätare genom att få sitt proteinbehov från vegetabiliska källor, såsom ost, nötter, baljväxter och säd. Man behöver protein för att bygga muskler, men för mycket kan leda till långsiktiga biverkningar. Kroppen kan bara lagra en viss mängd protein, så för mycket kan skada njurarna. Man brukar säga att 50 procent av energin bör komma från kolhydrater, 35 procent från fett och resterande 15 procent från protein.

Myt nummer 10: Man går upp i vikt när man slutar röka

Fakta: Vissa människor går upp i vikt när de slutar röka, vissa går ned i vikt och vissa behåller samma vikt. Även om nikotin ökar kroppens ämnesomsättning, är dess effekt liten. Det är mycket sundare att vara en överviktig icke-rökare än att inte bry sig om att sluta eftersom du tror att du kommer gå upp i vikt. Om människor tenderar att gå upp i vikt är det när de ersätter en cigarett med småätande. Tugga sockerfritt tuggummi stället.

Lämna ett svar