home Bantningsmetoder Danska Rikshospitalets diet

Danska Rikshospitalets diet

Denna diet går under flera beteckningar, exempelvis Malmö Allmänna sjukhus, Sahlgrenska sjukhusets, Huddinge sjukhus eller Danska Rikshospitalets diet. Dieten/kuren går ut på att man under 13 dagar ändrar din kroppsliga förbränning på sådant sätt att det ger långvarig förändring i ämnesomsättningen.

Här presenteras delar av en två veckors diet:

Måndag1 kg bananer, kaffe
Tisdag1 kg bananer, kaffe
Onsdag2 hårdkokta ägg, 1 knäckebröd med ost, kaffe, fiskbullar, morötter, 1 potatis, blomkål, 2 päron, 2 äpplen
Torsdag2 stekta ägg, 1 skiva bacon, 1 knäckebröd med ost, kaffe, kalvsylta, blomkål
Fredag2 stekta ägg, 1 skiva bacon, 1 knäckebröd med ost, kycklingsallad, 1 potatis, 1 skiva vitt bröd, 3 äpplen, 1 apelsin
Lördag2 stekta ägg, 1 skiva bacon, 1 knäckebröd med ost, kaffe, spenat, 1 potatis, 1 skiva vitt bröd, 1/2 räka, roquefortost, kaffe och kaka
Söndag2 stekta ägg, 1 skiva bacon, 1 tomat, 1 skiva vitt bröd, kaffe, biff, gröna bönor, 1 potatis, 1 tomat, 1 glas öl, kaffe, 2 äpplen, 2 apelsiner

Danska Rikshospitalets Diet

Denna typ av diet saknar helt vetenskaplig förankring. Det finns över huvudtaget inga belägg för att livsmedlen i denna matsedel i dessa proportioner skulle leda till viktminskning. Dessutom är exempelvis Roquefortost och bacon mycket feta livsmedel.

Det finns ett antal liknande bluffdieter utan förankring i verkligheten. De ger i regel helt fel näring och energimängd, och den enda effekt de har är att de minskar förbränningen och tömmer glykogendepåerna. Eftersom glykogenet väger en del går man snabbt ned i vikt, men det är vikt som kommer tillbaka så fort man börjar äta normalt igen. I tillägg tror kroppen att den utsätts för svält och därmed minskar förbränningen. Detta innebär att risken är stor att du lägger på dig mer fett efter dieten än vad du hade innan.

One thought on “Danska Rikshospitalets diet

  1. Ovanstående diet ”Danska Rikshospitalets Diet” har ingenting med den ”riktiga” dieten att göra. Googla dieten i fråga och se vad Dieten egentligen innehåller.

    Jag är halvägs inne på kuren (dag 8) och har tappat 3,4 kg. Om den är bra eller inte får andra uttala sig om – men jag mår bra och har tappat de kilon jag var ute efter. Jag inser att jag vid avslutad diet inte kan återgå till min tidigare kosthållning – utan ska äta ”normalt” men ha en strikt blick på vågen och mitt intag för att inte gå upp efter dieten och inte minst motionera mer.

Lämna ett svar