home Allmänt, Bantningsmetoder, Gå ner i vikt De 10 bästa tipen för effektiv viktminskning

De 10 bästa tipen för effektiv viktminskning

När du har bestämt dig för att gå ner i vikt så är det viktigt att du väljer en metod som ger dig en effektiv viktminskning. Men effektiv viktminskning menar vi bantning som ger långsiktiga resultat. Genom att skapa en plan och att fokusera på att följa planen genom att sätta upp målbilder kommer din viktminskning att bli effektiv.

1. Tålamod och fokus är viktigt för framgång

När man bestämmer sig på allvar för att gå ned i vikt finns det två saker som är avgörande för framgång. Det är tålamod och fokus.

Fokusera på effektiv viktminskningKom ihåg att det inte tar 3 veckor att gå upp 10 extra kilo precis som det inte tar 3 veckor att bli av med dessa 10 kg igen. Man måste lägga en plan för långsiktig viktnedgång med kortsiktiga avstämningspunkter så man har bättre chanser att behålla sin vikt under sin resterande livstid, utan att man hamnar i en ond cirkel av jojo-bantning. Detta kommer att kräva en god portion tålamod och att man hela tiden fokuserar på att uppnå sitt mål. [sg_popup id=1]

En snabb och överdriven viktnedgång innebär att man skapar mer hungerkänslor, en större frustration och att det även blir svårare att behålla sin nya vikt.

Ett bra riktmärke är istället att försöka gå ned 0.5-1 kg per vecka. Då har man också lagt förutsättningarna för att få behålla den nya vikten för alltid.

2. Sätt upp kortsiktiga mål för ett långsiktigt resultat

Som tidigare nämnts krävs att man under en längre period av viktnedgång sätter upp kortsiktiga mål. Dessa kortsiktiga mål är viktiga för att kunna utveckla ett program som innebär att man når sin idealvikt. Kortsiktiga mål innebär att man gör små förändringar i sina dagliga rutiner som sedermera kommer att lägga grunden för nya hälsosammare vanor som man tar med sig resten av livet.

Som tidigare har nämnts bör man fokusera på att gå ned 0.5-1 kg per vecka. Då pratar vi om viktminskning genom förlust av fettmassa. Det är det mest hälsosammaste viktminskningen och för att nå denna viktminskning är kosten en av de viktigaste delarna. Grunden är att skapa ett underskott på 500 kalorier per dag. Normalt behöver en vuxen kvinna ett kaloriintag på 2000 Kcal per dag och en vuxen man 2700 Kcal per dag.

För att skapa ett underskott av sitt intag av dagliga kalorier behöver man bli medveten om vad man äter. Denna medvetenhet är A och O i all viktminskning där man vill ha bestående resultat. Du kommer att få lära dig mer om kostintag senare i denna bok.

Varje vecka är det viktigt att man väger sig och dokumenterar sin viktnedgång så man kan justera eventuella avvikelser så man inte går ned för mycket eller för lite.

Kom ihåg nu att det inte tar 2 veckor att bli av med sina extrakilon utan att man får följa sin uppsatta plan och räkna med minst 8-12 veckor innan resultaten börjar visa sig. Den första tiden kommer din kropp reagera mot det minskade intaget genom att spara på fettreserverna. Med tiden kommer den att vänja sig och fettförbränningen kommer igång som vanligt. Som sagt var är tålamod och fokus de viktigaste egenskaperna vid viktminskning.

3. Hitta inspiration

När man är mitt uppe i en process så är det viktigt att fortsätta fokusera på sin viktminskning även när det går trögt eller känns hopplöst. Då kan det vara bra att försöka hitta inspiration för sitt arbete att gå ned i vikt.

Läs gärna om hur andra har lyckats gå ned i vikt. Ta del av deras erfarenheter, tips och även deras lycka. Under tiden din egen viktminskning fortgår kommer du känna samhörighet med andra som lyckats.

Man kan också sätta upp egna inspirerande mål som till exempel bestämma sig för att göra något när man nått sin idealvikt. Det kan vara en resa, börja med en hobby eller göra något helt galet som man normalt inte klarar av när man bär på de extrakilon man har.

4. Var ärlig mot dig själv

För att lyckats med en långsiktigt plan för effektiv viktminskning behöver man vara ärlig mot sig själv. Man sätter upp kortsiktiga mål som man verkligen tror att man klarar av att lyckas uppnå. Att sätta ribban för högt skapar bara frustration när man inte når fram och därför är det viktigare att allt får ta sin tid.

Följ upp dina mål med stor beslutsamhet, analysera vad som gör att du inte lyckas uppnå dessa och försök göra förändringar. I början kommer man få göra en del förändringar för att anpassa sina dagliga rutiner att stödja sin viktminskningsplan. Ibland får man göra förändringar i sin viktminskningsplan för att de ska fungera med de vardagliga rutinerna. Med tiden kommer allt gå hand i hand och på ren rutin.

Det kommer att komma dagar när man fuskar. Det händer alla. Det innebär inte att allt är förlorat utan det viktiga är att man är medveten om att man gick utanför sin plan och försöker undvika att hamna där igen. Att vara ärlig mot sig själv är viktigt och därför är det som tidigare nämnts bättre att skynda långsamt men fokuserat och framförallt ha tålamod.

5. Gör små ändringar i varje vecka

En långsiktig viktnedgång kräver små förändringar varje vecka. Felet som många gör är att de gör stora förändringar från start i tron att de kommer gå ned alla extrakilon på kort tid. Detta är helt fel. Stora förändringar kommer troligen att chockera kroppen och med detta kommer frustration, hungerkänslor och känslor av vanmakt och besvikelser.

Att göra små förändringar är mycket viktigt för att sakta införa sunda vanor och beteenden i sin livsföring. Små förändringar skapar bättre förutsättningar att verkligen lyckas hålla fast vid sin viktnedgångsplan. Små förändringar kan vara att man sakta förändrar kosten genom att minska användning av exempelvis smör eller ost för att så småningom hitta ersättning för dessa eller att man minskar ned på påläggen på sin smörgås. Det kan också vara att man väljer ersättningsprodukter som till exempel en kalorisnål dressing till sin sallad eller ersätter grädden i såsen med ett lättare alternativ.

Målsättningen är att dessa små förändringar ska leda till att man minskar sitt kaloriintag och till slut ligger 500 kalorier under vad man förbrukar per dag. Då först kommer fettförbränningen att ge den riktiga viktminskningen.

Andra små förändringar kan också vara att man tar en promenad varje dag. Även promenader förbränner kalorier och man kan kombinera ett minskat kaloriintag med promenader.

6. Spegeln ljuger inte

Varje vecka när du gör dina mätningar så kan det vara praktiskt att göra dessa framför en spegel. Du kommer inom kort att se dina resultat även i din spegelbild vilket kommer att motivera dig ytterligare.

Man kan också föra ett fotogalleri på sin viktnedgång. Detta ger också inspiration när man kan följa sina resultat på bild. Exempelvis kan man använda samma klädesplagg när man fotograferar och sakta se hur kläderna blir alldeles för stora.

Tänk på att för att uppnå en permanent viktnedgång behöver man genomgå en process likt ett projekt där man har ett utgångsvärde som man under projektets tid ska arbeta med fram tills man når ett resultat man är nöjd med. Att föra journal över alla händelser och mätresultat varje vecka är viktigt. Att man även kan lägga in bilder på sig själv i denna journal ger också mätresultaten ett tydligare visuellt resultat som kommer att hjälpa till att hålla motivationen uppe.

7. Använd visuella och motiverande påminnelser

För att ytterligare förstärka motivationen och kämpaglöden kan man sätta upp bilder på kroppar som motsvarar sitt ideal. Man kan hitta dessa i tidningar eller så kanske man har några på sig själv när man har sin idealvikt.

Sätt upp bilderna där du ser dessa varje dag som till exempel badrumsspegeln, på dörren eller vid en plats där du vistas om dagarna.
Sätt up bilder på din idealvikt så att du får inspiration till effektiv viktminskning

Dessa bilder brukar ofta ge påminnelser om vart man strävar och också ge en extra kick varje dag att man är på väg mot målet.

Visualisering har mycket att göra med vår framgång vid fastställande av mål. När man anger mål för sig själv är nyckeln att uppnå dessa att man kan visualisera dessa för sig själv. Alltså att man kan se vilket resultat man strävar att uppnå. Ett viktigt argument för att visualisera sina mål är att man omedvetet dras till att försöka uppnå dessa när man kan se dessa.

Ett tips är att man varje gång man lägger sig för att sova tar några minuter åt att blunda och försöker visualisera för sig själv hur man kommer att se ut när man har nått sitt mål.
Visualisera - Använd målbilder som symboliserar ditt viktmål. och hur det får dig att känna dig

8. Fall inte för grupptryck

När man har bestämt sig för att minska i vikt och har satt upp mål och börjat ändra sina matvanor och rutiner är det lätt att man i bland hamnar i situationer där man måste förklara sig eller argumentera för sina nya matvanor.

När vännerna undrar varför du inte längre äter pizza behöver man förklara att man tagit beslutet att leva ett friskare liv genom sunda matvanor och att man befinner sig i en process för att gå ned i vikt.

Många kommer att förstå och kanske även hjälpa till genom att välja matställen som passar er alla. Men vissa kommer ha svårare att förstå och då kan det vara lätt att falla för grupptrycket att äta mat som man kanske vet egentligen kommer att förstöra flera dagars sund mathållning.

Försök att motstå grupptrycket. Stå på dig eller välj hellre att äta på annan plats där du inte behöver stå emot något grupptryck så du riskerar att frestas av att äta fet och kaloririk mat som för dig tillbaka i tiden igen.

Riktiga vänner bör förstå och även försöka hjälpa dig att lyckas med din nya hälsosamma livsstil.

9. Motivera dig själv med likasinnade

Ensam är stark är inte alltid en sanning, framförallt inte när man ensam försöker hålla sunda matvanor för att gå ned i vikt. En av de mest motiverande faktorerna för att lyckas med sin viktminskning är att finna någon som har samma mål som en själv. Kanske du har någon bekant som är i behov av en viktminskning där du lite fint kan fråga om ni ska samarbeta för att nå era mål.

Fördelen att ha någon med sig är att man även har någon som förstår när det ibland går lite trögt och att man kan stötta varandra för att nå framåt.

Försök engagera dina vänner att vara delaktig i en gemensam viktminskning.

10. Belöna dig själv varje vecka

För att dels fira sina framgångar men även belöna sig själv för att man når sina kortsiktiga mål varje vecka kan man ha någon form av överenskommelse med sig själv.

De veckor du når dina mål kan du belöna dig själv med något du tycker om. Det kan vara en SPA-behandling, ansiktsbehandling eller ett inköp av något efterlängtat.

Med tiden kommer belöningen troligtvis vara införskaffning av nya kläder, i mindre storlekar.

Att belöna sig själv är viktigt och skapar incitament för att fokusera på att nå målen även nästkommande veckor.

Lämna ett svar