home Gå ner i vikt Gå ner i vikt: Ät långsammare och förståndigt

Gå ner i vikt: Ät långsammare och förståndigt

Det finns ett gammalt talesätt som säger att man ska ta lika lång tid på sig att äta maten som det tog att laga till den. Det är ett bra riktmärke när man vill minska i vikt. Genom att äta maten långsamt och njuta av varje tugga kommer det att hjälpa dig i din viktminskningsplan. Det tar c:a 20 minuter för din kropp att förstå när det är fullt och man är mätt. Att äta stora mängder mat på kort tid innebär att man först efteråt känner den dova och tunga mättnadskänslan och ibland magknipet av att ha ätit för mycket. Detta innebär också att man hinner stoppa i sig stora överskott av kalorier innan kroppen förstår att det borde ha varit nog.

Genom att ta tid på sig och äta långsamt och länge får man kroppen att hänga med så att den talar om för dig när du är mätt.  Om du dessutom äter långsamt får din kropp ett annat förhållningssätt till maten man äter och man lär sig dessutom att uppskatta maten mer.

Försök att alltid att sitta ned och äta. Försök också att undvika att äta i bilen, på promenader eller när du är ute på ärenden. Detta leder ofta till omedvetet ätande och man kommer snabbt att tappa kontrollen över hur mycket man äter. Det är mycket lättare att föräta sig om man äter medan man gör något annat. Att sitta ned och ta god tid på sig att äta sin måltid kommer att gynna din viktminskning.

Det är också viktigt att man aldrig äter sin mat direkt ur förpackningen. Man ska alltid packa upp och servera maten i en skål eller i en form så man kan överblicka mängden mat. Sedan ska man äta maten på sin tallrik och sitta ned i lugn och ro och äta.

Detta gäller även om man äter snacks, häll upp en del i en skål och lägg resterande i kylskåpet. Att äta direkt ur förpackningen eller påsen leder ofta till att man äter tills det är slut.

En annan fruktansvärd ovana och som ofta är döden för vår viktminskning är att äta medan man tittar på TV. Det är extremt vanligt att man omedvetet häller i sig snacks eller annan skräpmat medan man tittar på sitt favoritprogram, vilket förstås slutar med att vi hamnar på överskott av kalorier istället för de 500 kalorier vi vill ha i underskott. Dessutom kommer reklamen att försöka locka dig att förtära både chips, godis och söta drycker. Försök då att ha en fruktskål med någon frukt du kan äta om du känner att du blir sugen.

 

Lämna ett svar