home Gå ner i vikt Gå ner i vikt: Att förhålla sig till smörgåsar

Gå ner i vikt: Att förhålla sig till smörgåsar

Sverige är ett land där smörgåsar är en del av vår matkultur. Vi äter dessa till frukost, till maten, till kvällsmål och ibland som mellanmål. Färdiga smörgåsar finns dessutom att hitta överallt från bensinmackar till livsmedelsbutiker med allehanda goda pålägg som bland annat kyckling, ost, rostbiff, leverpastej med mera. Är då en ostsmögås väldigt rik på kalorier, eller är en skinsmörgås rena kalori bomben? Och vad kan man säga om en macka & kalorier?

Hur många kalorier är det i en smörgås

Smörgåsar är mycket kaloririka. Allt på en smörgås innehåller mycket kalorier, det vita brödet, smöret, osten eventuell majonnäs och dressing. En smörgås innehåller ofta lika mycket kalorier som du bör få i dig vid en hel måltid.
Här är en lista på kaloriinnehåll/100 gram i ett par olika smörgåsar:

 • Ostsmörgås kalorier – 315 kcal
 • Ost och Skinksmörgås kalorier – 241 kcal
 • Ost och Skinksmörgås med Sallad och Smör kalorier – 238 kcal
 • Grillad Ostsmörgås kalorier – 350 kcal
 • Ägg och Ostsmörgås kalorier – 233 kcal
 • Kycklingsmörgås med Smör kalorier – 237 kcal
 • Levepastejsmörgås (lightpastej) kalorier – 230 kcal
 • Pastramismörgås -kalorier 162 kcal
 • Räksmörgås -kalorier 237 kcal

En Grillad Ostsmörgås innehåller ca 350 kcal/100 gramAtt äta smörgåsar är för många en vanesak. Det är det naturliga valet till frukost och ett komplement till sina måltider, både på lunchrestauranger och hemma vid middagsbordet.

För att lyckas med sitt viktminskningsprogram behöver man se över sitt smörgåsätande. Både när man äter dessa och hur man äter dessa. Man bör till och börja med att välja bort smörgåsar som komplement till sin vanliga mat intag. Många äter smörgåsar oftast för att verkligen bli mätta. När man vill gå ned i vikt är det maten som ska mätta våra magar.

Att äta smörgåsar som kvällsmål är totalförbjudet om man vill minska i vikt. Byt ut alla kvällsmål mot en god frukt eller grönsak istället. Att äta smörgåsar till mellanmål, ofta inköpta på någon bensinmack, är inte heller sunt för viktminskningen. En sådan smörgås ersätter egentligen din middag den dagen. Även till mellanmål bör man satsa på någon frukt eller protein bar.

Till frukost är det självklart att man ska få äta smörgåsar, även om det finns andra alternativ som gröt eller müsli som är nyttiga. Det viktiga är att man tänker på volymen man äter och vad man lägger på sina, gärna fiberrika, smörgåsar av mörkt bröd. Om man använder smör ska man använda så lite som möjligt. Försök att dra ut smöret till en mycket tunn yta på brödet. Man kan också byta ut smöret till annan smaksättare som till exempel senap vilket smakar mycket gott om man har skinka som pålägg.

Ost är ett mycket populär pålägg men ack så fettrikt. En liten kub ost innehåller lika mycket kalorier, c:a 9 kalorier per gram, som flera koppar broccoli. Det finns förstås även ostar med lägre fetthalter, vilket är att föredra om man har svårt att låta bli osten. Lägg gärna en skiva ost på smörgåsen istället för två eller tre.

Även wn macka med majonnäs eller jordnötssmör ger ett mycket stort intag av kalorier. Ett förslag är att använda lite olivolja, kryddat med svartpeppar, istället för smör på smörgåsen.

För dig som vill veta mer om Delicatobollar och deras kaloriinnehåll så bör du läsa den här artikeln.

2 thoughts on “Gå ner i vikt: Att förhålla sig till smörgåsar

 1. ”Att äta smörgåsar som kvällsmål är totalförbjudet om man vill minska i vikt.”

  Varför? Är det något magiskt med just smörgåsar?

  ”En smörgås innehåller ofta lika mycket kalorier som du bör få i dig vid en hel måltid.”

  Vad är det för smörgåsar du brukar äta? Majonnäsfriterade, doppade i sirap..?

Lämna ett svar