home Bantning, Blandat, Gå ner i vikt, Myter om viktminskning Går man upp i vikt om man skippar frukost?

Går man upp i vikt om man skippar frukost?

”Du går upp i vikt när du skippar frukosten” – myt eller sanning?

Myt!!!! – Du går ner i vikt om du skippar frukosten

Under flera år har amerikanska regeringens riktlinjer kring frukost varit att det är det viktigaste målet på dagen. De menar på att om man hoppar över frukosten så kommer man att gå upp i vikt, speciellt barn och ungdomar.

Skippa frukosten och gå ner i vikt

Förra året genomförde Colombia University en studie på fyra veckor, om frukost och vikt, på 36 överviktiga personer som delades in i tre grupper. En grupp åt en fiberrik frukost varje morgon, den andra gruppen åt frukost med lågt fiberinnehåll och den tredje gruppen åt ingen frukost alls. Resultatet förvånade forskarna eftersom den enda gruppen vars vikt hade Studien visar att de som inte åt frukost gick ner i vikt.förändrats var gruppen som hade hoppat över frukosten, de hade gått ner i vikt!

Teamet berättar för Journal of Nutritional Science att om överviktiga personer hoppar över frukosten under en fyra-veckorsperiod så kommer de att gå ner i vikt. Enligt Korin Miller på Yahoo News så förväntades försökspersonerna som hoppade över frukosten att gå upp i vikt. Hypotesen var att de skulle äta mycket större mål under resten av dagen för att kompensera att de inte ätit någon frukost. Det visade sig dock att de inte klarade av att äta så många extrakalorier under resterande måltider för att kompensera för de som de ”förlorade” när de inte åt frukost. De fick helt enkelt i sig ett mindre antal kalorier totalt under dagen.Måste du äta frukost för att gå ner i vikt?

Så varför säger generella riktlinjer från den amerikanska regeringen motsatsen?

I en studie, som gjordes av US Federal 2007, medverkade över 20 000 amerikanska män i åldrarna 46 till 81 år. Resultatet visade att, på sikt, så var det mindre risk att frukostätarna skulle gå upp i vikt än de som hoppade över frukosten. ”Vår studie visar att konsumtionen av frukost blygsamt kan minska risken för viktökning hos medelålders och äldre män” sa forskarna till tidningen Obesity.

så nu när ny forskning har framkommit så borde riktlinjerna för frukostuppmaningar ändras.

Dock så har denna studies metoder ifrågasatts av bland annat Peter Whoriskey i The Washington Post. Han menar på att detta endast var en observationsstudie där deltagarnas beteende endast observeras, de får inga särskilda riktlinjer som de ska följa. Det gjordes heller inte några kontroller för att mäta skillnader i studien, vilket gör det svårt att göra om studien för att visa att man kan uppnå samma resultat igen.
Studien om frukost ifrågasätts

Även om studien av Columbia University är gjord på en mycket mindre testgrupp så är den mer trovärdig då det hela tiden gjorts noggranna kontroller så att resultatet går att upprepa igen säger Miller till Yahoo News.

Guidelinjerna för hur amerikanarna bör äta uppdateras vart femte år, så nu när ny forskning har framkommit så borde riktlinjerna för frukostuppmaningar ändras.

Whoriskey hoppas också att US Federal kommer se över sina guidelinjer om att inte äta ägg på grund av kolesterolet, något som länge plågat äggindustrin. Han menar också på att riktlinje och fördömandet av salt och mättat fett borde göras om med tanke på all ny forskning som kommer fram inom dessa områden.

Du kan läsa mycket mer om detta i The Washington Post. Så nu kan du som ”frukostskippare” lätta på dina samvetskval, du kommer inte att gå upp i vikt av att hoppa över frukosten. Se bara till att få i dig tillräckligt med fiber under dagens andra måltider.

Man Having Breakfast With Milk
Man Having Breakfast With Milk

Lämna ett svar