home Träning HIIT Högintensiv Träning

HIIT Högintensiv Träning

Du har säkert hört talas om HIIT eller HögInstensiv IntervallTräning. Detta har blivit en stor trend som tack vare sin effektivitet bara växer i popularitet. Vi kommer här att presentera exakt vad träningsformen eller träningsmetoden är och varför det är så effektivt.

HIIT - Träna kort med extremt intensivt

Vad är HIIT?

HIIT är en förkortning av High Intensity Intaval Training, vilket helt enkelt betyder högintensiv intervallträning. Dessa pass är oftast korta, cirka 30 minuter, eftersom du i varje intervall pressar dig till ditt absoluta max. Detta gör att du får väldigt mycket träning på kort tid.

Träningskedjan SATS säger såhär om HIIT: ”Nya studier visar på att ett kortare men mer intensivt pass många gånger kan ge ett bättre träningsresultat än traditionella träningspass. Kort och intensiv träning ger dessutom utövarna bättre förutsättningar för att hitta en plats för träning i det dagliga livspusslandet”. Källa

Hur går ett HIIT-pass till?

En av de absolut största fördelarna med HIIT är att passen i princip kan utföras var som helst och med vilka övningar som helst. Man kan göra HIIT som löpning, simning, spinning, boxning, rodd, burpees, hoppa rep, chins, dips, med kettlebells och mycket mer.HIIT en väg till snabba resultat

  • Inled passet med cirka 10 minuter lätt uppvärmning så att kroppen är uppvärmd och redo för träning.
  • Utför sedan vald övning på absolut maximal ansträngningsnivå i 15-30 sekunder.
  • Därefter vilar man helt eller utför aktiv vila, genom att göra övningen i ett lugnt och mjukt tempo, tills dess att hjärtat har kommit ner i varv. Har man riktigt bra återhämtning kan det räcka med 20 sekunders vila, annars tar man så lång tid som man behöver. I början brukar 2 minuter vara en bra riktlinje.
  • Upprepa därefter övning och vila med samma antal sekunder 5-20 gånger. Passet är klart när man är helt slut. Man ska alltså inte ha ork att göra någon annan typ av gym- eller konditionsträning efter passet.

Det är väldigt lätt att få ett kvitto på att man hela tiden blir starkare och får bättre kondition med HIT. Ju längre arbetsintervaller man klarar av på maxnivå och ju kortare vilointervaller man har, ju bättre kondition har man fått.

Eftersom effektiviteten är så hög på dessa pass så bör de inte utföras mer än 1-3 gånger i veckan.

Fördelar med HIIT

  • Det ökar fettförbränning på ett helt annat sätt än vad någon annan träningsform gör. Detta eftersom det tar längre tid för kroppen att återhämta sig efter så intensiv träning. Detta gör att man bränner mer fett under en längre tid efter avslutat träningspass.
  • Träningsformen ökar metabolismen (ämnesomsättning) vilket också leder till ökad fettförbränning, även i vila.
  • Flera studier har visat att man inte förlorar så mycket muskelmassa med HIIT jämfört med annan viktminskningsträning. HIIT är därför optimalt för den som vill gå ner i fettvolym utan att tappa muskelmassa.
  • Det förbättrar kondition och syreupptagningsförmåga bättre än annan konditionsträning. Även de som håller på med långdistanslöpning kommer att märka en förbättrad långdistanskondition genom att varvar långdistansträning med HIIT.
  • Det finns även studier som visar på att HIIT har uppbyggande (anaboliska) effekter. Detta gör högintensiv träning till ett väldigt bra komplement för de som tränar styrketräning på gymmet med syftet att bygga muskler.

Man bör också vara mentalt inställd på att HIIT är bland de tuffaste pass som man kan utföra

Skillnaden mellan HIIT och Tabataträning

Skillnaden mellan HIIT och Tabata är att högintensiv tärning inte har någon tidsram på när passet är över. Ett intensivpass är klart när utföraren är helt slut och inte klarar av att genomföra fler arbetsintervaller.

Tabataträning har en tidsram för hur länge en viss övning ska pågå. Under Tabatapass tränar man oftast 20 sekunder med 10 sekunder vila. Detta upprepas sedan i 4 minuter.

Kan du träna HIIT?

Vem kan träna HIIT?

Eftersom träningsformen är så intensiv så passar den tyvärr inte för alla. För att man ska klara av att utföra passet som det är tänkt så behöver man vara i relativt god form. Det är också att rekommendera att göra en hjärtundersökning eftersom träningsmetoden går ut på att pressa kroppen, hjärtat och det kardiovaskulära systemet till max. Man bör också vara mentalt inställd på att HIIT är bland de tuffaste pass som man kan utföra, vilket är hela poängen med träningsformen och en förutsättning för att man ska få alla positiva träningseffekter.

Slutsats on högintensiv träning

HIIT är en otroligt effektiv och okomplicerad träningsform. Den kräver inte en massa utrustning eller speciella lokaler. Allt som behövs är en timer och en vilja av stål.

Lämna ett svar