home Allmänt Hur du väljer den perfekta portionen

Hur du väljer den perfekta portionen

Om du undrar hur du ska kunna känna igen en normal portion mat i en värld där måltider bara blir större och större, ge inte upp.  Första steget är att lära dina ögon att känna igen skillnaden mellan en hälsosam och en rejäl portion. Här följer några tips för att hjälpa dig att känna igen lämpliga portioner.

Använd din hand
Räck dig själv handen för att fastställa lämpliga portioner. Enligt Ruth Ann Carpenter vid Cooper Institute i Dallas kan din hand noggrant mäta portionsstorlekar. Din knytnäve motsvarar ungefär en kopp, den mängd du ska äta av flingor, frukt, soppa eller sallad. Kupa handen och du har en halv kopp, den rekommenderade mängden pasta och andra kolhydrater, glass eller desserter. Din handflata, fingrarna ej medräknade, representerar ungefär 100 gram av kött, fågel eller fisk.

Använd dina fingrar
En portion av samma storlek som din tumme motsvarar ungefär en matsked, en tillräcklig mängd jordnötssmör, crème fraiche, salladsdressing eller keso som fördelas över andra livsmedel. Fetter som smör, olja och majonnäs ska inte överstiga en tesked per måltid, en portion ungefär lika stor som din tumspets.

Använd en boll
Frukt-och grönsaksportioner ska vara i samma storlek som en tennisboll. En golfboll motsvarar 1/4 kopp, en lämplig portion nötter eller torkad frukt. En portion i samma storlek som en tennisboll är även en lagom skopa glass.

Använd dina saker
Leta efter andra lämpliga visuella hjälpmedel i huset. En bakad eller kokt potatis bör exempelvis vara i samma storlek som din datormus. Stapla sex tärningar för att få en uppfattning om storleken på en portion mager ost. Ta fram en kortlek för att mäta upp en hälsosam 100-gramsportion fisk, kyckling eller kött.

Så fortsätt unna dig en glasstrut eller några kakor då och då. Om du gör det med måtta kommer det inte att skada din hälsosamma diet. Det blir enklare att hålla fast vid en hälsosam matplan om du får ta med sådant du tycker om.

Lämna ett svar