home Bantning, Bantningsmetoder, Gå ner i vikt Kontrollera din vikt med mindfulnessdieten

Kontrollera din vikt med mindfulnessdieten

En diet som blir allt mer populär är mindfulnessdieten. En diet som går ut på självbehärskning. Genom att lära sig att kontrollera sina impulser med enkla övningar går det även att ta makten över sina matbegär. Tillhör du en av dem som äter något i förbifarten? Äter du tills du blir proppmätt? Tröstäter du eller äter du onyttigt? Då är mindfullness dieten verkligen något för dig att prova på. Genom denna diet så minskas det dagliga matintaget, samt att du kommer att börja äta nyttigare. Det leder som bekant i sin tur till en bättre hälsa och en mer idealisk kroppsvikt. Dessutom får du trevliga matrutiner där hela familjen kan sitta ner tillsammans kring matbordet och äta nyttig mat.
Kvinna äter ett äpple när hon bantar

Din magsäck ska vara som din knutna hand. För de flesta av oss är den betydligt större än så eftersom vi äter för mycket och har en förstorad magsäck.

Vad är mindfulness?

För att kunna starta dieten så måste du först och främst förstå vad mindfulness är. Det finns ingen klockren översättning till svenska men det innebär att du är medveten om nuet och din omgivning. Det kanske låter lite flummigt, men genom att kontrollera ditt medvetande så tar du mer mogna beslut som i sin tur leder till positiva konsekvenser. Om vi omsätter detta till kosten och hälsan. Tänk dig detta scenario. Du är på väg hem från jobbet och är väldigt hungrig. På vägen passerar du en godisbutik. Självklart går du in och handlar något och äter upp det direkt. Med en upptränad mindfulness så tänker du på konsekvenserna och tar beslutet att vänta tio minuter tills du istället kan äta något som har en positiv inverkan på din hälsa. Mindfulness kan omvandlas till allt i vårt vardagliga liv eftersom den lär dig att vara närvarande och tänka klokt. Så hur kan du då öka din närvaro i nuet? Måna lever alldeles för stressigt i dagens samhälle och missar saker som pågår runt omkring oss. Ta någon minut och stanna upp i vardagen och känn efter hur du mår. Stanna även upp och titta efter vad du ser, vad du verkligen ser! Vad luktar det? Du kanske har sett torget på stan en miljon gånger tidigare men hur skulle du beskriva alla lukter, fågelsång och stadshusets färg för någon annan? Genom att stanna upp och bli mer närvarande om din omgivning uppnår du en ökad mindfulness.
Tjej äter grädde direkt ur flaskan, hon borde banta med mindfulness.

Hur äter du?

Mindfulness som diet fokuserar mycket på vad och hur du äter. Det första du ska göra är att avsätta tid för dina måltider. Ta 20 minuter, minst, vid varje måltid där du sitter ner vid köksbordet. Glöm att äta framför TV:n eller datorn. När du har ätit hälften och du inte är mätt, ta tio minuters paus. Det tar ett tag för magen att skicka signaler till hjärnan att du faktiskt är mätt. Känner du fortfarande hunger så kan du fortsätta att äta. Ett problem idag är nämligen att portionerna är alldeles för stora. Din magsäck ska vara som din knutna hand. För de flesta av oss är den betydligt större än så eftersom vi äter för mycket och har en förstorad magsäck. Innan du äter något bör du även fråga dig vad det är du äter? Gör det någon nytta för din kropp och är du verkligen hungrig? Flera äter efter sitt humör, det som kallas tröstätande. Med en upptränad mindfulness kan du lättare avstå från viss mat och sötsaker även fast du kanske har en stor godispåse i skafferiet. Vi är ofta även väldigt stressade när vi äter eftersom det är mycket som ska hinnas med. Håll den avsatta tiden för måltiderna, gärna längre såklart men minst det. Det finns olika knep för att äta långsammare. En av dessa kan exempelvis vara att använda en mindre sked eller varför inte äta med pinnar? Nästa sak du stoppar i munnen så börja med att ställa dig dessa frågor: Varför äter jag detta, är det för att jag är hungrig? Har den en positiv inverkan på min kropp och hur mycket ska jag äta? Kan du svara på dessa frågor och alla svaren gör dig nöjd kan du äta den. Med en upptränad mindfulness blir beslutet lätt.

Vad bör du äta?

Precis som alla dieter så finns det kostråd att följa i mindfulnessdieten. Det första är att öka intaget frukt och grönt. Du bör äta 11 olika grönsaker och frukter, varje dag. Tänk tallrikmodellen och gör den så färgglad som möjligt. Ju fler färger du har på grönsakerna desto mer antioxidanter får du i dig. Mindfulnessdieten stävar inte bara efter att tappa kilon snabbt, utan även att du håller vikten och får en bättre hälsa. Därför är det viktigt att du tillreder maten från grunden och inte köper hel- eller halvfabrikat. Proteinet du bör äta ska såklart vara nyttig. Exempelvis ägg, kyckling, fisk, bönor, yoghurt, ost och nötter är utmärkta proteinkällor. Du bör äta 6-9 enheter protein varje dag. Transfetter är inte tillåtet utan istället bör du satsa på ett nyttigt fettintag. Kroppen behöver nyttigt fett. Bra fett hittar du i exempelvis olivolja, nötter och frön. Precis som i andra dieter så bör du undvika vitt bröd och pasta och istället satsa på fullkorn. Fullkorn och fibrer finns i ett flertal produkter som råris, bovete, havre och korn. Fullkorn ger dig långsamma kolhydrater och gör att du känner dig mätt längre och håller blodsockret på en jämn nivå. En perfekt tallrik enligt mindfulnessdieten består av långsamma kolhydrater, magert protein och nyttigt fet tillsammans med massor av vitaminer från alla grönsaker och frukter. Genom att följa mindfulnessdieten så kommer du förutom att få en exemplarisk vikt också att må mycket bättre. Att äta naturliga råvaror lagade från grunden innebär att du inte får i dig lika mycket kemikalier och konserveringsämen. Mindfulnessdieten är en diet som blir lättare att följa ju längre du har gjort den eftersom du kan
Ät mer frukt!

Lämna ett svar