home Bantningsmetoder, Gå ner i vikt, Viktminskning LCHF-dieten en diet som lockar många

LCHF-dieten en diet som lockar många

LCHF står för low carb high fat och är en diet som går ut på att äta så lite kolhydrater och så mycket fett som möjligt. Det betyder inte att du helt och hållet ska utesluta kolhydraterna från din kost, bara att dessa ska hållas till ett minimum. Mängder av människor har fått bra resultat från LCHF-dieten och den är numera även godkänd från socialstyrelsen för att användas vid olika sorters behandlingar.

Low carb och High fat, två olika principer

LCHF-dieten är på sätt och viss delad på två delar. Low Carb syftar till att minska på kolhydraterna i kosten. När du äter kolhydrater så bryts de ner i kroppen och omvandlas till enkla sockerarter, även kallat glukos. Glukosen gör att din blodsockernivå stiger vilket i sin tur gör att din insulinnivå stiger. När kroppen inte får lika mycket kolhydrater så höjs inte heller blodsockernivån och insulinnivån lika mycket. Eftersom kroppen inte har tillgång till den snabba energin genom glukosen så måste den istället omvandla fett och protein. LCHF-dieten är alltså inte bara bra för att gå ned i vikt, den hjälper dig även att få en stabilare blodsockernivå. För personer som har diabetes så kan LCHF-dieten kräva att du anpassar medicinen eftersom det annars finns risk för att få ett blodsockerfall. Det är dock fullt möjligt för diabetiker att följa LCHF.

Den andra delen av LCHF-dieten fokuserar mycket på mat som har naturligt höga halter fett. Du ska med andra ord äta mycket ägg, fisk, kött, bönor och smör. Dessutom ska du undvika att äta mat med socker eller med mycket stärkelse och kolhydrater. Exempel på mat som du ska undvika är pasta, ris, potatis och bröd. Skillnaden mellan LCHF-dieten och andra dieter är att det inte handlar om att räkna kalorier, du kan äta normalt så länge du håller dig till mat som passar in i själva dieten.

LCHF exempel på råvaror

Bli inspirerad på nätet

Det finns mängder av människor världen över som har lyckats gå ned i vikt tack vare LCHF-dieten. Det är lätt att bli inspirerad och framförallt motiverad till att följa samma väg som de personer som har fått bra resultat. Även i Sverige är dieten populär och det finns både kokböcker och bloggar som är inriktade på att ge dig bra recept som följer dietens principer.

En ny studie från Lunds Universitet har visat att just bruna bönor och kikärtor är speciellt bra för att få ett lägre och stabilare blodsocker. Dessutom så ökar de mättnadsupplevelsen. Det är med andra ord smart att ta med olika typer av bönor när du lagar din mat. Speciellt i början då kroppen inte har vant sig vid den nya kolhydratsfattiga kosten. När det kommer till drycker så går te, kaffe och vanligt vatten alldeles utmärkt. Generellt sätt så är det bäst att undvika sprit och öl, framförallt drinkar med socker i. Det är inte bara på grund av kolhydraterna och de snabba sockerarterna du hittar hos dryckerna utan även eftersom du oftast får ett sämre ”alkoholsinne” när du är i en diet.

Kostcirkel för LCHF diet

Lämna ett svar