home Bantningsmetoder Montignac-metoden

Montignac-metoden

Michel Montignac har utformat en diet som är baserad på råvarornas glykemiska index (GI-värde). Metoden bygger på att det endast är blodsockret och glykemiskt index man behöver bry sig om och att man därför kan bortse från energiintag och mängd.

Montignac delar in kolhydraterna efter dess glykemiska index, och hans metod bygger på att det främst är de ”snabba” kolhydraterna som orsakar övervikt snarare än ett högt kaloriintag. Genom att dra ned på mängden kolhydrater i kosten – framförallt de snabba med högt glykemiskt index – producerar kroppen mindre insulin, vilket i sin tur minskar inlagringen av fett i fettceller. Insulin är enligt Montignac den största orsaken till fetma. Han menar även att kolhydrater och fett helst ska ätas separerat. Fett ska till största delen komma från omättade fetter.

Montignac-dieten metoden som hjälper dig att gå der i vikt

Enligt Montignac bör man undvika öl, potatis, socker, bröd, ris och mjölk. Måltiden får bestå av antingen proteiner och fett eller proteiner och kolhydrater med lågt GI-värde. Fett och kolhydrater får däremot inte förtäras tillsammans. En frukost enligt Montignac kan bestå av fullkornsbröd med marmelad utan socker och naturell lättyoghurt med fullkornsflingor utan socker. Lunch kan exempelvis bestå av kött, bönor, råkost och en ostbit.

Följ Montignacs råd

Montignacs råd om att äta regelbundet, äta sig lagom mätt, välja fullkornsprodukter och tänka på fettkvalitet är mycket bra råd som alla bör följa. Däremot saknas det forskning som visar om Montignacs diet fungerar som bantningsdiet på längre sikt. Att dra ned på mängden snabba kolhydrater är positivt för alla men det finns ingen vetenskaplig forskning gjord kring teorin om att inte äta fett och kolhydrater i samma måltid. Metoden tar heller inte hänsyn till det totala antalet kalorier. Det strider mot all annan vetenskap, eftersom energiintaget måste vara lägre än energibehovet för att man ska gå ner i vikt.

Montignac metoden recept

Det finns massor av bra recept som låter dig äta bra och ändå följa den här mycket framgångsrika metoden, att diekten är bra är knappast otvivelaktigt. Den slår flera av de metoder som finns idag. Och den håller sig stark under lång tid. Att banta med montignac är inte bara hälsosamt, det är också mycket effektivt. Om du kombinerar metoden med hiit så har du verkligen fått en effektiv viktminskningsmetod. Så lycka till och kör hårt, snart är det åter sommar igen!

One thought on “Montignac-metoden

Lämna ett svar