home Myter om viktminskning Myt: Av fet mat blir man kraftigt överviktig och sjuk!

Myt: Av fet mat blir man kraftigt överviktig och sjuk!

De flesta av oss är ganska säkra på att feta köttbitar, bacon, ost, gräddsåser, majonnäs, riktigt smör och även andra riktigt feta livsmedel gör oss mycket överviktiga samtidigt som frukt, grönsaker, ris och andra ”lätta” produkter gör oss smala. Det är säkert ingen heller som undgått informationen att fet mat gör oss sjuka, ger oss dåliga hälso-värden och hjärtproblem medan frukt och grönt tvärtemot ger oss livslång hälsa.

Redan på 60-70 talet gick socialstyrelsen ut med att fet mat är hälsovådligt och att man istället bör äta bröd, potatis, frukt, grönsaker och ersätta fet mat med ”lätta” alternativ. Genom åren har vi även fått tillgång till ersättningsprodukter för de flesta feta livsmedel såsom smör, grädde, mjölk och magra ostar med mera. Med facit i hand. Har den svenska befolkningen verkligen blivit mindre överviktiga utifrån de råd och de ersättningsprodukter som erbjudits oss i handeln?

Svaret på denna frågeställning är egentligen inte enkel. Men konkret kan man idag säga att fet mat inte gör oss överviktiga.

Fet mat har visat sig ge kroppen bra och stabila värden avseende blod, kolesterol och att risken för hjärtsjukdomar inte ökar. Fet mat har, tvärtemot informationen från socialstyrelsen, en positiv inverkan på kroppen och faktum är att desto fetare mat vi äter desto friskare blir kroppen.

Fet mat är dödens för den person som äter efter ett viktminskningsprogram som går ut på att jaga kalorier. Detta beror på att de kolhydrater man förtär genom frukt, grönsaker och olika basprodukter som potatis, ris och pasta, alltid förbränns först innan kroppen förbränner fett vilket innebär att den feta maten man äter i princip direkt hamnar i kroppens fettförråd. Så fet mat är endast bra i viktminskningssammanhang om man drar ned helt på intaget av kolhydrater, vilket ofta leder till snabbare och bättre viktnedgång än traditionella metoder.

Lämna ett svar