I djungeln av olika dieter som finns idag så är en av de mest omtalade den nordiska dieten. Nästa som ett motslag mot alla minst sagt speciella dieter så har forskare vid Uppsala nu kommit fram till att en av de bästa dieterna, både för viktnedgång och minska risken för hjärtsjukdomar och diabetes faktiskt är vår egen svenska mat. I dieten pratas det bland annat om havre, lax och svenska äpplen. Det har till och med pratats om att nordbor faktiskt kan må bättre av den svenska maten då vi genom flera sekler har anpassats till just denna.
Kort sagt så är kolhydratskvaliteten och fettsyrasammansättningen viktig i den nordiska dieten.
Basen i dieten är:
- En stor andel vegetabilier.
- Omättade fetter hellre än mättade.
- Fullkornsprodukter hellre än raffinerade kolhydratkällor.
- Mycket kostfibrer.
- En låg salthalt.
- Mat med lågt GI och lite socker.
- Max 0,5 liter mjölk, yoghurt eller fil per dag.
- Bryggkaffe hellre än kokkaffe.
- Frukt hellre än juice.