home Bantningsmetoder South beach diet

South beach diet

”The south beach diet” utvecklades av en amerikansk hjärtspecialist, Arthur Agatston, från Miami. Dieten var ursprungligen avsedd för Agatstons egna patienter med hjärt-kärlsjukdomar, men ryktet om den framgångsrika metoden spred sig. I dag har boken om dieten gjort succé och gått förbi den populära Atkins-metoden på topplistorna.

I South beach diet ingår huvudsakligen magert kött, kyckling, kalkon och fisk, bra fetter samt kolhydrater med lågt glykemiskt index, GI. Agatston menar att kolhydrater med högt GI, exempelvis vitt bröd, potatis, kakor samt viss pasta och ris är orsaken till att människor i västvärlden är överviktiga. Kolhydrater med högt GI, ger en snabb höjning av blodsocker och insulininsöndring i blodet. Därefter sjunker halterna snabbt igen. Man riskerar då att snart blir hungrig igen, vilket får till följd att man äter mer och riskerar att få en ökad insulinresistens och inlagring av fett. Om man däremot äter kolhydrater med lägre GI stabiliseras blodsocker och insulinnivåer.

South Beach Diet

Agatston menar att för att lyckas med en diet är det viktigt att bryta behovet av socker och snabba kolhydrater. Täta måltider, mer protein, rätt fett och långsamma kolhydrater (lågt GI) gör att man inte behöver gå hungrig och frestas att äta fel sorts mat.

South Beach-dieten är en efterföljare till Atkins. Det som främst skiljer dieten från Atkins, är råd om att välja omättade fetter som finns i nötter, frön och olja. Dessutom kan man äta en något högre andel kolhydrater än enligt Atkins. Därmed minskar risken för höga blodfetter. Men dieten innebär en hög andel protein, vilket sätts i samband med njurproblem och benskörhet.

Lämna ett svar